April 17, 2012

jatuh bangun aku : antara realiti dan karma

Assalamualaikum Cinta, Waalaikumsalam Rindu *matila sendiri ucap sendiri jawab !*

Agak lama aku biar ruang aku menjadi aku terbiar.
satu kawasan yang realitinya itu pasti.
bagi aku sekurangnya :)

--

sebelum apa yang akan aku cakap seribu ampun pada mana mana perasaan yang mungkin akan terguris atau terasa. hidup kadang di atas esok di bawah itu biasa.

itu realiti. walau sebusuk tahi. masih perlu di telan.

kan? :)

entri kali ini mengenai cerita lama yang mungkin belum pernah aku luah rasa di sini. kisah di mana mungkin ibaratnya aku dicaci maki. kemampuan aku di ukur ada luaran bukan secara batinnya. pada masa ketika itu aku biar.

cuma aku berdoa pada tuhan, kalau bukan kerana orang tua itu biar aku gagal. niat aku cuma mahu melihat aku berjaya hasil wang kerja keras bergolok gadai mereka. ikhlas aku belajar cuma untuk membalas keringat mereka.

--ini kisah jatuh bangun aku pada masa aku pelajar.

pada awal pemilihan tajuk penyelidikan.

aku -- "puan, saya buntu sebab tak ada tajuk, harap puan boleh tolong"
prof madya dr a -- "in that case, i have a few choice for you. few research from lecturers that might need your help?"
aku -- "saya pilih Snake Bite Diagnosing"
prof madya dr a -- "sure i'll assign you to the lecturer and she will be your supervisor"

--

puan s -- "so awak la shazuan nama yang selalu disebut?" (aku bukan jenis student yang suka kelas dan mengampu bodek lecturer)
aku -- "ya, saya!"
puan s -- "actually i selalu ambil student 3 pointer untuk i supervise but nak buat macam mana? doc yang assign awak pada saya kan? tak akan saya nak cakap tidak?"
aku -- *shit! tahan muka tebal! satu hari nanti dia akan telan apa dia cakap* monolog aku.

bermulalah episode aku dengan puan s.

nyata dia benci aku.
aku bukan studen kipas ampu di manawalaupun tiada sebarang update pada kertas proposal, masih aku akan pejabat puan s, seperti dua orang lagi student yang juga menggunakan tajuk yang sama dan aku kira mereka anak emas. kenapa? kerana mereka pilihan puan s.

pelajar cermerlang :)

hingga ke saat akhir untuk pembentangan baru aku kemuka proposal aku kepada puan s. dan aku kira memang aku gila kerana menggunakan teknik resilient propagation. belum pernah ada yang tahu tentang teknik itu.

puan s. -- "saya sign je ni, saya tak tengok pun kerja awak ni?"
aku -- "baik!"

-- waktu pembentangan proposal

prof madya dr a -- "technique apa yang awak akan guna shazuan?"
aku -- "resilient propagation. snake bite diagnosing system using resilient propagation."
prof madya dr a -- "are you sure ? susah tau teknik ni?"
aku -- "yup and i will try my best dr"
prof madya dr a -- "based on what criteria will you determine the biting snakes?"
aku -- "the symptoms..bla bla bla.."
prof madya dr a -- "this is very good. i expect and A from you"

-- ketika semester penyelidikan.

-- report

setiap minggu aku update kerja aku. tapi setiap kali itu juga aku mendapat jawapan yang sama dari puan s. "saya tak ada masa lagi la nak check chapter 1 awak, chapter 2 awak"

begitulah berikutnya hingga aku sendiri berkata "macam ni lah puan, saya siapkan dulu nanti saya tujuk puan?"

ok.

-- system

aku -- "puan saya ada problem bla bla bla..."
puan s -- "entahlah, saya pun tak berapa faham sangat"

supervisor aku sendiri sikit pun tidak membantu.

aku bertanya kawan dan kawan memberi idea, "kau try tanya puan azlin, dia pernah ajar sorang budak ni, aku ada kat bilik dia masa tu"

aku email.
"Assalamualaikum puan, maaf ganngu tapi saya nak mintak tolong puan ajarkan saya resilient"

balas dari puan azlin (rakan baik puan s.)
"salam, maaflah, saya tak dapat tolong, saya pun tak tau rprop tu"
dalam masa yang sama di office,

"TAK HABIS HABIS DENGAN RESILIENT DIA! ORANG DAH CAKAP SUSAH TAK NAK DENGAR!"

menurut kawan aku yang ada di office puan azlin pada ketika aku menghantar email.

-- 2 minggu sebelum final draft submission date aku masih pun belum dapat selesaikan algorithm programming untuk final research aku.

aku pergi kelas 8.30 - 11.00 pagi.
11.30 - keesokan harinya aku duduk mencuba.
gagal.

puan s sempat juga mencadangkan aku untuk tukar technique pada pendapat aku cuma usaha mengagalkan aku!

progress update untuk setiap minggu sepertinya metal torture untuk aku.
setiap malam sebelumnya juga aku bermurah air mata mengadu nasib pada sang tua yang berada di rumah.

pernah sehingga aku mahu give-up.
aku menangis sambil buat programming.
tetapi masih gagal.

-- seminggu sebelum final draft submission.

aku masih mencuba, dan sehingga aku terjumpa lecture notes dari universiti di german.
alhamdulillah aku berjaya.

aku terus call orang tua itu di rumah.
aku menangis.
doa mereka dinyatakan.

-- pada hari progress update terakhir

puan s -- "eh, shazuan saya dengar system awak dah jalan?"
aku -- "alhamdulillah, boleh lah puan"
puan s -- *dengan nada sinis* "hmmm..lepas ni boleh la awak bukak kelas untuk lecturer kat sini untuk ajar resilient ni"

*aku kena sindir, sial!*

-- sehari sebelum final draft submission.

aku pergi menunjukan final report untuk di olah ringkas.

bangga aku meletakan "Snake Bite Diagnosing System: A Comparative Study between Resilient Propagation and Standard Backpropagation Neural Network"

cuma di buka antara minat dan tidak oleh puan s lalu berkata, apa perbezaan antara research awak dengan research farah diana dan rozaimie?

*sial! aku dituduh plagiarism*

aku -- "obviously lain, saya guna technique standard back-propagation dengan resilient prop, diorang guna back propagation yang dah di enhance dengan bias and all"

puan s cuma angguk dan keesokan harinya aku submit report aku.

--pada hari pembentangan (Viva)

puan s berjalan ke merata kecuali booth aku. alhamdulillah, lecturer yang langsung tidak tahu menahu tetang teknik yang aku guna tapi boleh duduk dan buka buku untuk tolong aku datang menyapa dan bagi kata semangat.

aku biar lara puan s kerana aku teruskan ini bukan untuk di puji lambung, cuma untuk parents aku.

examiner -- "bagus, saya faham ape yang awak nak sampai kan. i got clear picture of your system congrats!"

SIG evaluator -- "kenapa tak tujuk yang rprop ni dapat learn laju by showing the cpu usage?"
aku -- "saya tak cukup masa. ini pun last minute saya dapat belajar dari lecture notes dari uni german dr."
SIG evaluator -- "don't worry, this is good. this is very good"

sampai hujung masa, baru puan s datang menjenguk, "so macam mana? ok?"
dia mohon tunjuk perjalanan system dan lalu berkata "saya still tak nampak perbezaan system awak dengan system farah and rozaimie"

AGAIIINNNN????

aku -- *senyum sinis* "memang lain pun, dari technique, database sampai la programming!"
*aku tunjuk coding aku*

puan s -- "macam mana awak tahu programming diorang? awak pernah tengok?"

aku -- "memang la saya pernah tengok, puan yang bagi cd research diorang suruh amik report diorang, masa tu nak cepat saya copy folder terus je la, bukak tengok ada semua tapi tak akan la saya nak tiru kerja orang. saya pun tak faham kenapa diorang kecoh sangat!"

puan s -- "macam ni lah, saya tanya je sebab diorang memang message saya marah kenapa bagi research diorang pada awak. saya tak nak pasal ni awak bergaduh dengan diorang. now awak email keja awak pada diorang and tunjuk diorang kerja awak memang lain and awak tak tiru diorang"

aku -- "i will. by tonight i will email everything to them. erm..puan rasa ok ke system saya? i put my 300% effort on this"

puan s -- "saya tengok dulu la. whats your expectation?"

aku -- "A+"

puan s -- "tinggi sangat..selain tu?"

*ok aku dah tau macam mana dia grade student dia. patut la lahanat dua orang report tak lengkap siap ada table kosong pun boleh dapat A??"

aku -- "A"

puan s -- "tinggi sangat lagi tu..ok paling rendah?"

aku -- "A-"

puan s -- "saya akan tengok dulu.

--hari keputusan.

seorang kawan aku call

dia -- "ko nak tau tak result fyp kau?"

aku -- *berdebar* "mesti la, ape?"

dia -- "A, puan s tak nak bagi ko A tapi nasib baik prof madya dr. a stand-up untuk research kau"

aku -- "Alhamdulillah"

aku menangis syukur.

-- suatu hari ketika lunch dengan office mate aku terjumpa dengan examiner research aku dr. ifa.

dr. ifa -- "eh! wan ! sorry say tak sempat balas message fb awak, anyway congratulations! A+"

aku -- "tak la puan, A je, alhamdulillah thanks puan"

dr.ifa -- "oh, ermm ade la diorang tu..." *cukup untuk mengiyakan kisah kawan aku tadi :)

-- A year after.

aku google any research yang mungkin sama dengan research aku sebab ada students yang minta research aku untuk buat reference as recommended by dr.ifa

this is what i found !


The paper was presented at the International Symposium on IT in Medicine and Education 2011 which was held in Guangzhou University, China from 9-11 Dec 2011.

kurang kurang dia buka mata pada research aku kan?

dan nama aku included dalam author of the research paper.
itu penting kerana itu hasil kerja aku.

cuma persoalan pertama aku, kenapa nama Ahmad A. (Azlin Ahmad) included?
dia maki tempik aku depan hadir student lain merendah kemampuan aku pada masa di mana seorang pendidik sepatutnya menjalankan peranan dia ?

biar. itu hak puan shamimi.

dan persoalan kedua aku,
mereka tuduh aku plagiarism research farah diana yusof dan rozaimie ghazali secara tidak rasmi.
kenapa tidak research mereka yang dia bawa tetapi research aku?

aku masih ingat kata kesat rozaimie dan farah, jika benar aku ambil cedok research mereka tidak senaglah hidup aku.

nah ! ini jawapannya.

niat aku cuma pada tuhan. harapan aku cuma untuk orang tua aku.

alhamdulillah.

:)

*bersambung nanti ye gegeds sekalian*

7 comments:

Iera Daniera said...

mantap wan. terbaek. entahlah..payah kalo main favorite2 nih. huhu...

Mashitah Rahim said...

Ohh.. Inilah cerita dia ye abang wan. tahniah! anda telah membuktikan kemampuan anda dan tahniah kerana anda telah menghidupkan kembali semangat student-yang-tak-capai-cgpa3.0-keatas macam saya. :)

jiranpermai said...

:') nak nagis rasenye..speechless tengok usaha abam wan.. gigih gila..

Anonymous said...

(I came across this blog while googling for resilient prop) Your domain is very good and unique. Not many researchers working on this domain. If possible, can you share, how do you manage to collect the data? In fact now, I am struggling to get data for my research.

Being a supervisor myself, I have a few questions to ask. Did this project from a grant or perhaps university seed fund? If yes she has rights to decide what suitable technique to be used is and rights to publish your work.

It seems that your supervisor is a very mean person, have you ever discussed or confronted her?

Yes you have right to blog, but if whatever written is solely based on your emotion and one-side facts, you are also being mean to her.

Being too clingy to supervisor is pathetic, don’t be one. I can see that you are a very good student. But an excellent student is a wise student, never be fooled by his emotion and always respect their teachers.

All the best!

Anonymous said...

I do agree with previous anonymous. Being a students is actually the time, we being tested by God, with so many characters of people around us, name it, our supervisor, our colleague, friends, family and all. It is up to us, to take it all as a positive challenge to be a part of our journey. And, Alhamdulillah, these lecturer has made you a stronger person, even though it seems cruel. Sometimes, wee need those cruelty to build up our success. :)

Keep up, to be a very positive person, Shazuan!

Shazuan Ali said...

Hello anons,

First of all thanks for the visit and seems like you both a lecturer i guess ?

Anyhow, to me, the persons who made me stronger is my parents because, they spent every dime they have to make sure i succeed. i am not a brilliant student nor the type that favors by the lecturers but when it comes to things like this, i work my ass off to get it done and by the mean getting it done is not like the malay proverb saying "ibarat melepas batuk di tangga".

And the part for being cruel, as if it is only me who felt what i felt at that time, yes, something must be wrong somewhere but hey, the whole batch felt the same and there are one time, when the whole batch collecting signatures to bring up the favoritism issues to the faculty management but i refused to because if i do, i might end up questioning and in someways disrespecting other lectures who as well made the decisions on the results. But i did not get the A that i am expecting, i might end up confronting my supervisor on her grading since from what i've seen if you read my post overall, there are two other students names mentioned, how come they end up with good grades while the reports submitted, the research results are incomplete and there also empty tables in the reports?

On the part of publishing the work, i never questioned her decision to publish the paper since it was her research with fund seeded by the uni. As for some reasons, they open the topic to the final year students to help them with the research. We already presented the proposal and all. The only question that i have that time is, why the person with the name A was included BUT as i said in the post, it was my supervisor decision and im in no ground to get any answers on that.

As for my supervisor, i do have respects for her and in some ways she do inspired me to work more on application of AI in Medicine. Thank you puan : )

But the lecturers by the name starts with A, until this very moment, im still able to to remember the look of hatred when you look at me and the other A, the words you said to me when you got all personal with me ? Allah is great as if not to you the retaliation will be there.

A good teacher is the one who lights one in darkness of education with patient and passion until he reach the bright light of success. A bad one is the one who take the easiest way out by guiding the one who is already there. Words from my mum when i told her how mentally tortured i am with the treatment i got from them.

Saya masih ingat kata-kata supervisor saya pada kali pertama perjumpaan, "selalunya saya cuma ambil students with 3 pointer above untuk jadi supervisee saya. which i was not at that time. told ya im not a brilliant student but hey, at some point, people changed and my parents is the reason : )

Assalamualaikum and i hope this clarified everything. Yeah, this is a one side story but it is not between me and Allah. He knows everything what i've been through.

It would be nice if you come with names next time. Anon is too subjective don't you think ? ;)

Shazuan Ali said...

Student do have rights to speak and raise their concerns in anyway that they want. It's just our students in Malaysia, we don't.